Zaloguj    Dział    Zarejestruj    Szukaj    FAQ

Strona główna forum » Petrus » PetrusTvk

Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Temat: obraz panoramiczny
 Post Napisane: N lut 14, 2010 00:32 
Nowy na forum
Nowy na forum

Witam,

od pewnego czasu kanały TVP Sport i Polsat Sport są transmitowane z obrazem o proporcjach panoramicznych. Uważam, że jest to znakomite rozwiązanie :D Po rozciągnięciu się na panoramicznym ekranie odbiornika obraz wykorzystuje całą powierzchnię roboczą i jednocześnie wygląda proporcjonalne, a nie jest nienaturalnie poszerzony jak to ma miejsce w przypadku obrazu o proporcjach 4:3.

Zauważyłem również, że na kanałach np. AleKino i Hyper obraz jest przycięty do formatu 4:3 poprzez usunięcie pionowych pasów po bokach obrazu. Widz traci przez to część doznań wizualnych :/

Moim zdaniem najlepiej byłoby, gdyby możliwie dużo kanałów było transmitowanych tak, jak wspomniane TVP Sport i Polsat Sport, czyli w formacie panoramicznym.

Ciekawi mnie, co na ten temat sądzą inni widzowie oraz czy transmisja pełnego obrazu na AleKino i Hyperze jest technicznie możliwa? ;)

Temat: Re: obraz panoramiczny
 Post Napisane: So lut 20, 2010 12:21 
Nowy na forum
Nowy na forum

ABSOLUTNIE POPIERAM. Do Twojej listy trzeba dodać TVN 24, TVN Turbo...

Post Napisane: N lut 21, 2010 21:27 
Zainteresowany
Zainteresowany

A Panowie w telewizorach (LCD, jak mniemam) nie mają jakichś opcji dotyczących kadrowania obrazu?

Post Napisane: So lip 10, 2010 10:45 
Nowy na forum
Nowy na forum

To przycinanie boków obrazu do formatu 4:3 strasznie mnie irytuje. Często zdarza się, że nie można przez to przeczytać niektórych napisów :/

Ostatnio oglądałem ciekawy program na Planete. Niestety, na jednym z ujęć nie można było zobaczyć całości tekstu i w rezultacie nie wiem jaką cechę posiada polistyren: "flame reterdants, extremely ... (?)". Można tylko zgadywać.

Obrazek Boki obrazu odcięte.

Takie sytuacje zdarzają mi się często i wtedy wzbiera we mnie złość. Płacę za dostarczenie sygnału telewizyjnego, a otrzymuję jego "obciętą" wersję.

Pamiętając o użytkownikach tradycyjnych telewizorów najlepszym rozwiązaniem wydaje się wprowadzenie emisji pełnego obrazu panoramicznego uzupełnionego na górze i na dole czarnymi poziomymi pasami do formatu 4:3.

Na wielu kanałach rozwiązanie to jest stosowane. Co ciekawe nawet na samym Planete niektóre programy są tak emitowane:

Obrazek Obraz prawidłowy.

Zastanawiam się zatem, co można zrobić, aby nie następowało irytujące obcinanie jego boków? Czy leży to w gestii firmy Petrus?

Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strona główna forum » Petrus » PetrusTvk