To przycinanie boków obrazu do formatu 4:3 strasznie mnie irytuje. Często zdarza się, że nie można przez to przeczytać niektórych napisów :/
Ostatnio oglądałem ciekawy program na Planete. Niestety, na jednym z ujęć nie można było zobaczyć całości tekstu i w rezultacie nie wiem jaką cechę posiada polistyren: "flame reterdants, extremely ... (?)". Można tylko zgadywać.
Boki obrazu odcięte.Takie sytuacje zdarzają mi się często i wtedy wzbiera we mnie złość. Płacę za dostarczenie sygnału telewizyjnego, a otrzymuję jego "obciętą" wersję.
Pamiętając o użytkownikach tradycyjnych telewizorów najlepszym rozwiązaniem wydaje się wprowadzenie emisji pełnego obrazu panoramicznego uzupełnionego na górze i na dole czarnymi poziomymi pasami do formatu 4:3.
Na wielu kanałach rozwiązanie to jest stosowane. Co ciekawe nawet na samym Planete niektóre programy są tak emitowane:
Obraz prawidłowy.Zastanawiam się zatem, co można zrobić, aby nie następowało irytujące obcinanie jego boków? Czy leży to w gestii firmy Petrus?